Молоко, сир і масло дорожчатимуть. Основна причина – нестача молочної сировини внаслідок зменшення поголів’я корів та подорожчання корму.
Сир по сто гривень, а масло – делікатес?
За словами продавців молочних відділів, ще кілька років тому кременчужани купували тверді сири кілограмами. Сьогодні ж сир купують частіше, ніж ковбасу, але не більше 300-400 грамів. Лише за липень-серпень твердий сир подорожчав на 10 гривень за кілограм. Так, з 42 гривень за кілограм ціна зросла до 53 гривень. Причиною стало зменшення поголів’я корів, – вважають експерти. За статистикою, за останні десять років кількість корів зменшилася утричі. До того ж подорожчав і корм. Тож саме через це виробники молока продають сировину на 1,5-2 гривні дорожче, ніж минулоріч.
Відомо, що для виготовлення сиру потрібне першосортне, тобто свіже молоко. Частка молока у виробництві сиру становить понад 70 відсотків. Як результат – сир «голландський» та «російський» коштуватиме не дешевше 55 гривень за кілограм. До цього треба ще додати близько 10 відсотків накрутки від дистриб’юторів, і стільки ж у магазині. Виходить, що кілограм сиру кременчужани зможуть купити не менше як за 70 гривень. А сири преміум- класу – гривень на двадцять дорожче.
На молочному ринку вважають, що українські виробники сиру підуть методом заміни свіжого молока сухим, тож подорожчання молочних виробів уникнути не вдасться. Крупним виробникам молочних виробів допомагає експорт сировини до найближчих сусідів – росіян. Наприклад, якщо в Росії на початку літа сири подорожчали, то й у нас цінники змінили. Хоча якщо там ціни піднімають сезонно, то у нас вони зросли, а продукція стала дефіцитною. Так, у мешканців приватного сектора молоко закуповують від 1,8 до 4 гривень за літр.
В обласному антимонопольному комітеті вважають, що таких закупівельних цін у нас ніколи не було. Зрозуміло, що це впливає на собівартість продукції. Проте спеціалісти впевнені, що нестачі молока в області немає: торік у регіоні переробили 650 тисяч тонн молока, тоді як сусідні області переробляють від 80 до 120 тисяч тонн на рік. Якщо молокозаводи почнуть зловживати становищем щодо зростання оптово-відпускної ціни, то до них застосують штрафні санкції, – обіцяють у обласному антимонопольному комітеті. І вважають прогнози підвищити ціну на молоко до 7-8 гривень за літр малоймовірними. Усе це роблять з метою «розкачати» ринок. Бо нинішні ціни на молоко як від ферм, так і від «приватників» сформовані не економічними факторами, а звичайним ажіотажем.
Немає дотацій – немає молока
Ситуація з недостачею молочної сировини може загостритися з нового року. У тому випадку, якщо відмінять сьогоднішній механізм нарахування державних дотацій молочникам, що передбачена у новому податковому кодексі. Тобто, якщо зараз переробними вкладають державні дотації виробникам у закупівельну ціну, то у майбутньому це замінять прямими виплатами із бюджету. Це, в свою чергу, може призвести до масового вирізання великої рогатої худоби і, відповідно, до скорочення сировини.
Якщо нова редакція Податкового кодексу буде прийнята в нинішньому вигляді, то (в цьому, одностайні і експерти, і виробники), у селян відберуть останню надію на отримання дотацій, а у переробників — надію на стабільне постачання молока. А далі по ланцюжку: зниження поголів’я великої рогатої худоби і як наслідок – дорожчання молочної продукції.
Кращому зростанню виробництва молока і підвищенню його якості сприяв колишній (він поки що діє) механізм дотування, що добре зарекомендував себе, — вважають усі учасники ринку. Переробники більше за всіх виступають за те, щоб влада упродовж двох-трьох років не змінювала схему підтримки виробників молока. Інакше вони ризикують втратити молоко від населення, якщо вимагатимуть нараховувати дотації з розрахунку на голову худоби, а не на об’єм зданого переробникові молока.
Експерти прогнозують, що дефіцит молока у зимовий період збільшиться, якщо сьогоднішню систему дотацій відмінять. Побутує думка, що коли поставники сировини втратять дотацію, вони захочуть, аби переробники її компенсували. Відомо ж, що компенсувати із власної кишені нікому не вигідно, тож єдиним рішенням буде підняти ціни на молочні продукти.
У магазинах ціни на вершкове масло також зростають, немов на дріжджах. Так, двістіграмова пачка масла коштує в середньому 13,5 гривень. Це майже на 10 відсотків дорожче, ніж у вересні. Найдорожче масло коштує майже 19 гривень за пачку.